Apples neste grense: Dataene dine

I kjernen er de fleste teknologiselskaper glorifiserte verktøymakere. Den største forskjellen mellom de store og de små er først og fremst størrelsen på problemene de prøver å løse.

For Apple - et av de største og hotteste selskapene i teknologibransjen - har det råd til å være kresen på mulighetene det går etter. Det er også en del av selskapets etos. Steve Jobs sa en gang: "Jeg er faktisk like stolt over de tingene vi ikke har gjort som tingene vi har gjort. Innovasjon sier" nei "til 1000 ting."

Apple er imidlertid i ferd med å si "ja" til nok en stor mulighet. Det kommer til å takle et av teknologiens største problemer: Dine data.

Mandag på sin World Wide Developer Conference vil Apple avduke iCloud, som det kaller sitt "kommende skytjenester-tilbud." ( TechRepublic vil gi direktesendt kommentar til WWDC klokken 13 øst på mandag. )

Hva vil Apple kunngjøre på mandag? Hva vil iCloud sannsynligvis være? Det er mange gjetninger: Et online lagringsskap, et abonnementstjeneste, en skybasert mediastrømmingstjeneste, en trådløs datasynkroniseringstjeneste. Det kommer an på hvem du spør.

To av de beste kildene har til og med motstridende spådommer. Leander Kahney, forfatter av Inside Steve's Brain og veteran Mac-spaltist, sier at kildene hans indikerer at en ny AirPort Express / Time Capsule kommer som vil fungere som en personlig server som kobler seg til skyen og lar brukerne tilsynelatende koble dataene sine mellom flere datamaskiner og mobile enheter.

I mellomtiden argumenterer Jon Gruber, som regelmessig kommer med pålitelige tips fra Cupertino, iCloud vil være en Internett-basert erstatning av iTunes som lar datamaskiner, iPhones, iPads og iPods synkronisere alle mediene sine med skyen i stedet for å over USB.

Før jeg deler spådommene mine, la oss ikke glemme at Apple ikke har et fantastisk rykte innen skytjenester. Uansett hvilken form iCloud tar, vil Apple ha noen viktige hindringer å overvinne.

Apples skyet fortid

Så begeistret som folk ser ut til å handle om iCloud, er det lett å glemme at Apple har ønsket å være en skytjenesteleverandør i lang tid og har gjort flere bellyflops.

Apple har vært i skybransjen i over et tiår, lenge før vi noen gang begynte å kalle det "skyen." I 2000 introduserte Apple iTools som en gratis tjeneste for Mac-brukere. Den tilbød en mac.com-e-postadresse, et grunnleggende nettsted (kalt HomePage), et online lagringsskap (iDisk) og noen flere hokey-tjenester (som en online gratulasjonskorttjeneste kalt iCards). Siden det var gratis, klaget ikke brukerne så dårlig på det, selv om mange av dem håpet Apple ville gjøre mer med det.

I 2002 ga Apple nytt navn til tjenesten .Mac, omgjort den til et betalt abonnement og oppgradert e-posttjenesten @ mac.com, iDisk og HomePage. Den la også til en sikkerhetskopitjeneste og en McAfee-antivirus-skanner. Apple lot imidlertid tjenesten bli langsom og gjorde lite for å utvikle den, annet enn en fin oppdatering av e-posttjenesten i 2006 og en ny bildedelingstjeneste for Web Gallery i 2007. Totalt sett var det bare en liten undergruppe av Mac-brukere som tok i bruk den, og mange av dem klaget på prisen og stilte riktig spørsmålstegn ved Apples forpliktelse til tjenesten.

I 2008 gjorde selskapet tjenesten til MobileMe, med fokus på å utvide e-posttjenesten til å omfatte mer avanserte funksjoner, så vel som kalender og kontakter. Apple kalte det "Exchange for resten av oss", med henvisning til Microsoft Exchange Server, som de fleste bedriftsansatte brukte den gangen. Apple ønsket at MobileMe skulle være et levedyktig Exchange-alternativ for enkeltpersoner og fagfolk i småbedrifter. Google stjal imidlertid torden ved å forbedre Gmail og Google Apps, som selv de fleste Mac-brukere foretrekker fremfor MobileMe som et Exchange-alternativ. Det hjalp ikke at MobileMe led av en rekke strømbrudd og synkroniseringsproblemer. Steve Jobs innrømmet til og med i en intern Apple-e-post at MobileMe "rett og slett ikke var i samsvar med Apples standarder."

Med iCloud ser Apple klar til å ta et nytt skudd på å starte tjenesten på nytt. Denne gangen må den overvinne pålitelighetsproblemene, komme med bedre funksjoner enn Google og Microsoft, og løse problemet med effektiv synkronisering av apper, data og preferanser på tvers av datamaskiner og mobile enheter.

Hva du kan forvente av iCloud

I to år har Apple bygd et av verdens største datasentre - større enn nesten hvilket som helst enkelt datasenter vi har sett fra Google, Amazon eller Microsoft. Denne mye rapporterte 500 000 kvadratmeter store skjeden i Maiden, North Carolina, kom på nettet i vår, akkurat i tid for lanseringen av iCloud.

Å bygge noe så stort og ambisiøst sier mye om omfanget av Apples skyplaner. Det er tvilsomt at Apple ville bygge noe i denne skalaen bare for å fortsette å selge sanger og videoer på iTunes og holde MobileMe i live. Det er mye mer sannsynlig at Apple har en serie planer for å flytte til skybaserte tjenester i årene fremover, og vi får høre om begynnelsen av disse planene på WWDC 2011 på mandag.

Jeg regner med å høre om en skybasert musikktjeneste, siden Apple angivelig allerede har signert streamingavtaler med de store musikkselskapene. Brukere er lei av å administrere musikkbibliotekene sine. Derfor har tjenester som Pandora, Rdio, Last.fm og Spotify blitt så populære de siste årene. Det er også grunnen til at tjenester som Amazon Cloud Player og Google Music, som krever at brukere laster opp bibliotekene sine, er kule, men til slutt ikke løser problemet med å måtte administrere en haug filer. Apple vil sannsynligvis lansere en tjeneste som vil skanne biblioteket ditt for å gi deg tilgang til all musikken du allerede eier, og samtidig tilby et abonnementsgebyr for å høre på ny musikk og for å få en smak på andre ting du ikke eier.

Det mer interessante spørsmålet på WWDC vil imidlertid være hva Apple gjør med MobileMe. Det mest potente Apple kan gjøre ville være å ta iDisk (en komponent av MobileMe) og utvide den til en lagringstjeneste som konkurrerer med Dropbox, men med mye dypere integrasjon i iOS og Mac OS X. Og så snu MobileMe-e-posten og kalenderen til skybaserte tjenester som tilbyr Google Docs-lignende muligheten til å ha de samme meldingene eller filene åpne på flere enheter samtidig og muliggjøre sanntid samarbeid og synkronisering. Sett sammen disse to tjenestene og legg til skyhosting og tilgang til multimediafiler sømløst på tvers av datamaskiner og enheter, og du har plutselig en mye kraftigere måte å håndtere dataene dine på. Det er det jeg ser etter med lanseringen av iCloud på WWDC.

Selvfølgelig vil det ha alvorlige konsekvenser for virksomheten og IT. For små bedrifter vil denne typen iCloud-tilbud effektivisere datastyring og redusere behovet for systemintegratorer. I bedriftens IT-verden må iCloud-tjenesten håndteres med barnehansker for å sikre at ansatte ikke bruker den til å lagre sensitiv bedriftsinformasjon og forårsake datalekkasje. Fortsatt har Apple muligheten til å koble prikkene på data på en måte som ingen andre selskaper har klart å gjøre ennå, og som til syvende og sist kan komme profesjonelle så vel som forbrukere til gode (spesielt hvis Apple forfølger en bedriftsversjon av tjenesten).

Til slutt, selv om Apple introduserer en bang-up skytjeneste på WWDC, kommer selskapet til å bli tvunget til å bli mer gjennomsiktig og lydhør overfor kunder for å være en god skyleverandør. I en driftsstans kan den ikke fungere som den gjorde med iPhone 4-antenneproblemet eller det nylige Mac-malware-problemet, der Apple hang igjen i lang tid før hun til og med erkjente problemet og deretter snakket om en løsning. Kort sagt, hvis Apple blir en stor skyleverandør, er det nødt til å endre sine måter. Men jeg må tro at Apple ville se det som en rettferdig avveining for å løse et problem som er så stort og hårete som dette.

Les også

  • Fem store spørsmål på vei inn i Apples WWDC (CNET)
  • Hva kunngjør Steve Jobs mandag? Her er The Scoop About iCloud & Time Capsules (Cult of Mac)
  • WWDC 2011 Prelude (Daring Fireball)
  • Min gjetning om de enorme endringene Apple vil avduke på WWDC (Kevin Fox)

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com